מפל עיט
מפל עיט שהינו אחד ממפלי המים היפים ביותר בגולן, נמצא על ציר המפלים, שממנו מתחילים אפיקיהם הרדודים של נחלי הגולן להתעמק בקרקע בזלתית לקניונים מרשימים, כאשר נחל עיט שאורכו כ-7 ק"מ הינו אחד מיובליו הגדולים של נחל יהודיה.
מפל עיט מאופיין במשושי בזלת שנראים בדופנותיו, הנוצרים למעשה בכל קילוח לבה אך כאשר הקילוח זורם על פני השטח, נוצר מצב שהקילוח לא מתקרר בצורה הומוגנית ואחידה.
החלק שמתקרר ראשון הוא הקרום העליון שבא במגע עם האוויר והשלב הבא שמתקרש הוא החלק התחתון, זה שנוגע בקרקע. החלק הפנימי ממשיך להיות נוזלי הרבה זמן אחרי שהחלק העליון והתחתון התמצקו והוא מתמצק בתהליך איטי מאוד, כי הוא סגור בין שתי שכבות מוצקות ועובר עליו תהליך של קריסטליזציה, קרי התגבשות.
כאשר דברים מתגבשים בטבע זה תמיד בצורת משושה. זו הצורה הטבעית היציבה ביותר שממלאת את השטח בלי להשאיר בו חללים.
לכן גם בכוורת נוצרים משושים, פתיתי שלג הם בצורת משושה, גבישי יהלום ועמודי הבזלת.
לעתים החומר הנוזלי, שנמצא בתהליך ההתקררות, לא מספיק להגיע לצורה האידאלית ואז מתקבלים גם מחומשים מרובעים וכו', אך כללית זו צורת משושים.
במהלך אלפי שנים, נחל עיט התחתר בתוך הבזלת וחשף עם הזמן את קיר המפל עם כמה שכבות של עמודונים בצבעים שונים, המהווים קילוחים מתקופות שונות.
כל הנחלים בגולן בנויים במבנה דומה כאשר בשלבו הראשוני, שמבוטא במושג 'מסיל' הנחל זורם בחלק העליון של הגולן שהוא שטוח, כלומר הערוץ הוא מסילה צרה שהמים זורמים בה בהתאם לתנאי כמות המשקעים.
בקו השבר בין פלטה הגבוהה של הגולן לנמוכה, נוצר ה'מפל' שמהווה את השלב הבא, שבו הנחל מתחתר בצורת קניון צר ועמוק.
השלב האחרון לזרימת הנחל הינו שלב ה'פשט', שלב שבו הנחל מגיע לחלק הנמוך ביותר של מסלולו ומתרחב וזה קורה בסמיכות לכינרת.
וכדוגמה לנחל עיט, תחילתו בזרימה בפלטה הגבוהה של הגולן, התחתרות במפל עיט והמשך זרימה לנחל יהודייה היוצר בסוף מסלולו את בקעת בית ציידא.
התחתרות לאחור של נחלים, הינו מושג הנובע מפעילות גאולוגית במרחב הגולן, שבו הגולן ממוקם לוח טקטוני מזרחי בעוד הגליל ממוקם על לוח טקטוני מערבי יותר.
הלוחות האלה נקרעו זה מזה ונמצאים בתזוזה מתמדת צפונה וזה ביחס לזה וכשהם נקרעו נוצרה שורת המפלים שהייתה בהתחלה במקום הקריעה.
כשהגיעו מי הגשמים בכל חורף, החלה התחתרות של הנחלים לאחור, כלומר, המים נשפכים בעצמה משפת המפל בצורת קשת ומכרסמים לאט לאט את הקיר שמתחת לקצה המפל, פעילות שיוצרת לאורך זמן, מין שקע בתחתית קיר המפל, שבשלב מסוים, קצה המפל העליון קורס ונופל ובכך למעשה הוא זז לאחור.
בגלל שזו תופעה של שבר בין הלוחות, כל המפלים נוצרו באותו זמן ולכן החלו להתחתר באותו זמן ולכן לכל הנחלים צורה דומה וכל המפלים יושבים על קו אורך אחד, ממש כמו על סרגל וזה ציר המפלים.
תהליך היווצרות הגולן החלה כאשר הפלטה של הגולן, המורכבת מסלע גיר זזה צפונה ונתקעה במחסום הררי קשה ומהלחץ שנוצר מתנועת הפלטה התרומם רכס החרמון ובתהליך דומה נוצר גם הקמר של הגלעד מדרום, בעוד הגולן שנמצא ביניהם, הוא קער שבמשך הזמן התכווץ מהלחץ שבו היה נתון ואז חלקו התחתון החל לשקוע יותר ויותר למטה.
בהתפרצות הוולקנית שהתרחשה בגולן לאחר יצירת הקער, הלבה זרמה ומילאה את הקערה וכיום היא נקראת בשם בזלת הכיסוי, זאת למעשה הפלטה הראשונה והתחתונה של הגולן.
הרי הגעש שנוצרו בשלב מאוחר יותר, התפרצו דרך בזלת הכיסוי וכיסו אותה בשכבות בזלת חדשות.
בשוליי הקער, שכבת הבזלת היא דקה ולכן בדרום הגולן יש מחשופי גיר כמו בנחל דליות באזור חמת גדר, בנחל אל-על וכך גם בצפון הגולן, בנחל עורבים.
כשמגיעים לנחל יהודייה והזוויתן שנמצאים באמצע הרמה, אין בכלל מחשופי גיר, כי עובי הבזלת גדול מאוד ומגיע עד 700 מטר בחלק מהמקומות.
עובי שכבת הבזלת במרחב מפל עיט הוא כ-400 מטר ולכן לא רואים את הגיר שמתחתיה.
בהמשך התהליך הגאולוגי הקדום, הפלטות התרחקו זו מזו ונוצרת הכינרת.
ההתפרצויות הבאות היו יותר ויותר בצפון הגולן ולכן הבזלת שם היא הכי עבה ולכיוון דרום היא יותר דקה וכך בתהליך איטי נוצרה הפלטה הנטויה שרואים היום.
קישור למסלול טיול המכיל את האתר