top of page
מגדל השעון.jpg

מגדל השעון

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­מגדל השעון שהינו האתר המפורסם ביותר של יפו, ממוקם בכיכר שעד סוף המאה ה-19 הייתה למעשה החפיר של יפו, שמעברו, יפו הייתה ממוקמת חומה, שבשרידיה ניתן להבחין ממערב למגדל השעון, בקיר האחורי של החנויות הממוקמות בה כיום.  

 

מגדל השעון היווה חלק מפרויקט של כ-200 מגדלי שעון שנבנו ב-1901 בכל רחבי האימפריה העות'מנית, לציון 25 שנה לשלטונו של הסולטן עבדול חמיד השני.

במהלך החגיגות לסולטן העות'מאני ששלט באימפריה יותר מכל סולטן אחר, נבנו בא"י נבנו 6 שעונים:

בחיפה ממוקם מגדל השעון בחזית מסגד אל-ג'ארינה הנמצא בעיר התחתית ליד תחנת הרכבת ובסמוך למבנה הסראייה (בית הממשל העות'מאני) שהקים דהר אל-עומר, שליט הגליל במאה ה-18 מבנה שנהרס בשלהי מלחמת העצמאות. 

המגדל המתנשא לגובה של 6 קומות הבנוי מאבני כורכר, הכיל בזמנו בקומה ה-4 את 4 השעונים, וכיום מכיל רק שעון אחד וגם הוא אינו מקורי, כאשר בראש המגדל בנויה כיפה ועליה מתנוסס הסמל העות'מאני המורכב מחצי הסהר וכוכב.   

 

בעכו ממוקם מגדל השעון מול הכניסה לחאן אל-עומדאן (חאן העמודים) מבנה שנבנה בתקופתו של  מושל עכו אל-ג'אזר. 

המגדל מתנשא לגובה של 5 קומות הבנויים מאבני כורכר, כאשר בקומה ה-4 המעוטרת הותקנו 4 שעונים כאשר מעל כל שעון הובלט הסמל העות'מני המשלב סהר וכוכב. 

בעת שהוכרזה עכו העתיקה ב-2001 כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו‏, הותקנו במגדל שעונים חדשים שבהם מוצגת השעה בכל אחד מהשעונים בתצורה שונה: באחד - באותיות עבריות, בשני - ספרות ערביות, בשלישי - ספרות לטיניות וברביעי - ספרות רגילות. 

 

בצפת ממוקם מגדל השעון מעל הסראיה, שנבנתה בשנות ה-80 של המאה ה-19 מדרום לעיר העתיקה.  

המגדל הבנוי מאבן גיר, מתנשא לגובה של 4 קומות, כאשר בקומתו ה-3 הותקנו 4 שעונים המתוכננים לעורר פעמון גדול הממוקם בקומה ה-4 על מנת שיצלצל בשעות המתאימות. 

ביוזמת עיריית צפת ו'החברה לפיתוח צפת' הותקנו ב-2002 שעונים חדשים הממשיכים גם כיום לעורר את הפעמון המקורי הצלצל מדי חצי שעה.   

 

בשכם ממוקם מגדל השעון ברחובה הראשי של העיר סמוך לכניסה לקסבה. 

 

בירושלים היה ממוקם מגדל השעון מעל מבנה בשער יפו שבחומת העיר העתיקה שנבנה ב-1907 מועד מאוחר יותר מיתר המגדלים שנבנו בארץ-ישראל.    

המגדל שהתנשא לגובה של 4 קומות שנבנה מאבני גיר כאשר בקומתו ה-3 הותקנו 4 שעונים ובקומה העליונה המקושטת ומעוטרת במיוחד, הוצב פעמון.

בראש המגדל היה מוט מעוטר ועליו התנוסס הסמל העות'מאני המורכב מחצי הסהר וכוכב. 

לבריטים, אשר כבשו את ירושלים בשלהי 1917 נראה המגדל כפוגע במראה העתיק של חומת העיר ועל כן ב-1922 נהרס המגדל ובמקומו נבנה מגדל שעון בכיכר אלנבי שנהרס אף הוא ב-1934.   

 

ביפו ממוקם מגדל השעון, שהוקם ע"י יהודי בשם מוריץ שינברג, במרכז כיכר השוק כאשר סביב לכיכר אתרים כדוגמת מסגד מחמודיה, בית המעצר מתקופת טרום המדינה-'הקישלה' תחנת המשטרה ולשריד של מבנה ה'סראיה'.

מגדל השעון מרשים בגודלו מתנשא לגובה של  3 קומות, בנוי מאבן כורכר, כאשר בראשו מותקן כיסוי נחושת מהודר, המכיל 2 שעונים ופעמון המצלצל אחת לחצי שעה.

המגדל העניק לכיכר את שמה העממי המקובל – כיכר השעון.  

 

סה"כ 3 מגדלים בערי החוף ו-3 מגדלים באזור ההר, כאשר במחקר ישנה מחלוקת האם מגדל השעון בנצרת אכן משתייך אף הוא לקבוצה זאת.

 

השירות הבולאי הנפיק ב-2004 סדרת בולים בשם 'מגדלי שעון עות'מאניים בישראל' הכוללת את המגדלים בצפת, ירושלים, עכו, חיפה ויפו.

קישור למסלול טיול המכיל את האתר.

קישור לאתר תל אביב - יפו 

bottom of page