הג'ובה הגדולה
הג'ובה הגדולה היא למעשה בור גדול הנמצא במרכז שמורת יער אודם, שמכיל במרחביו כ-23 ג'ובות בקטרים שבין 30 מטר ל-200 מטרים שנוצרו כנראה, כתוצאה מהתפרצות של גזים געשיים מתוך בטן האדמה וזאת ללא חומרים נוזלים או מוצקים.
גודלה של הג'ובה הגדולה הוא כ-200X250 מטר ועומקה כ-60 מטר והיא מכוסה עד קרקעיתה בחורש טבעי המורכב מעצי אלון מצוי, עצי אלון תולע, אלות, עוזרר וליבנה.
התופעות הוולקניות מתחלקות לתופעות פוזיטיביות שבולטות מעל פני השטח ותופעות נגטיביות ששקועות מתחת לפני השטח.
קלדרה וג'ובה הן תופעות נגטיביות היוצרות מעין מכתשים באדמה.
הג'ובות, שכולן מרוכזות בצפון הגולן, מסודרות בערך על קו ישר שנמשך מצפון מזרח לדרום מערב שרוחבו כ-3-2 ק"מ, קו שתחילתו ליד תל חאדר שליד החרמון והמשכו מגיע עד לקיבוץ שמיר בעמק החולה.
הר הגעש תל חאדר התפרץ לאחרונה לפני 60,000 שנה והיות שמיקומה של הג'ובה בסמיכות לתל חאדר ויתר הגובות הנמצאות על קו אחד, חושבים החוקרים שהן נוצרו עם ההתפרצות האחרונה של הר הגעש ואם המסקנה הזאת אכן נכונה, הן תוצר הטבע הכי צעיר בגולן הישראלי.
כאמור, תהליך יצירת ג'ובה ובעברית גוב, נובעת מפעילות וולקנית שיוצרת תופעה מתחת לפני השטח:
הלבה הפורצת מלוע של הר געש, היא בדרך כלל תערובת של מגמה מותכת וגזים, כאשר הגזים הם המנוע של כל התפרצות והם אלו שדוחפים את החומר המגמתי כלפי מעלה והחוצה ללא הגזים המגמה הייתה ממשיכה לבעבע במעמקים לתמיד.
היחס בין החומר המגמתי לגז במעמקי האדמה, משתנה בתוך המגמה בעת התנועה במעמקי האדמה ולעתים נוצר מצב שבו נוצר כיס המכיל רק גז השואף לפרוץ כלפי מעלה ולהשתחרר החוצה.
והיה ונוצר כיס גז הלחוץ בתוך סלע שסוגר עליו מכל הצדדים, שהולך ומתגבר עד שבשלב מסוים נפער סדק בסלע שמאפשר לגז לפרוץ דרך צינור הזנה, שנוצר תוך כדי פריצה במעלה האדמה, שהולך ומתרחב עד פני השטח ואז משתחרר לאוויר בבת אחת, בפיצוץ חזק.
בשלב הפיצוץ, כאשר הגז משתחרר בבת אחת, כל הסלעים והאדמה מסביב ללוע צינור ההזנה קורסים לתוך החלל שנוצר מתחת לפני האדמה שבו התפתח כיס הגז וזה השלב בו נוצר מכתש הנקרא ג'ובה.
קישור למסלול טיול המכיל את האתר.