מנזר סנט ג'ורג' - מאר ג'ריס
מנזר סנט ג'ורג, הנקרא גם 'דיר מאר ג'ריס', הוא מנזר יווני אורתודוקסי הבנוי בצלע ערוץ נחל פרת במדבר יהודה, בקירוב לגובה פני הים.
מקור השם נחל פרת, נובע מסיפורו של הנביא ירמיהו תושב הישוב ענתות, שהצטווה ע"י האלוהים, ללכת לנחל פרת הסמוך למקום מגוריו, ולטמון שם את חגורתו.
ראשיתה של ההתיישבות בנחל פרת נעשתה במאה ה-5 על ידי חמישה נזירים סורים שמיד אחריהם, הגיע נזיר בשם יוחנן מהעיר תבי והתיישב אף הוא במקום מושבם של חמשת הנזירים ובמהלך שהותו במקום, הקים מנזר מסוג קוינוביון.
קוינוביון הוא מנזר שיתופי, שבו הנזירים לומדים, מתפללים ואוכלים, תוך שיתוף פעולה מלא וזה בניגוד ללאורה, שבו הנזירים חיים בבדידות גמורה במהלך כל הימים ונפגשים רק לתפילה משותפת רק בימי ראשון.
במהלך המאה ה-6 המנזר הורחב על ידי נזיר בשם גיאורגיוס מכוזיבא, שעל שמו נקרא המנזר, שנהרס ונבנה מחדש מספר פעמים לאורך כל התקופות.
במהלך הכיבוש הפרסי בשנים 628-614 המנזר נהרס, שוקם מחדש ונהרס שוב על ידי הערבים שכבשו ב-638 את ארץ ישראל.
רובו של המבנה הקיים כיום, נבנה במהלך המאה ה-19 כאשר קומתו העליונה של המנזר היא מערה עתיקה, שסביבה נבנו במהלך השנים 3 כנסיות.
הנזירים מאמינים כי זו המערה בה התגורר אליהו הנביא, עת הגיע לנחל כרית ובה ניזון מהלחם ומהמים שהביאו לו העורבים, פסוק הנלקח מספר מלכים א' "וַיְהִי דְבַר ה' אֵלָיו לֵאמר: לֵךְ מִזֶּה וּפָנִיתָ לְּךָ קֵדְמָה וְנִסְתַּרְתָּ בְּנַחַל כְּרִית אֲשֶר עַל פְּנֵי הַיַּרְדֵּן. וְהָיָה מֵהַנַּחַל תִּשְׁתֶּה וְאֶת הָערְבִים צִוִּיתִי לְכַלְכֶּלְךָ שָׁם."
בנוסף, מאמינים הנזירים, כי במערה זו, בישר מלאך לסבו של ישו, יואכים, כי אשתו חנה תלד את מרים הבתולה.
הפסגות שסביב למנזר מוקפות בצלבים מברזל, שהוצבו ע"י הנזירים בשנת 1967 כמו כן מצויים בצוקים כוכי התבודדות בהם התבודדו נזירים עד הזמן האחרון, כאשר מזונם היה מועלה אליהם למקום מושבם בעזרת חבל.
במנזר חיים כיום כ-10 נזירים, כאשר 9 מהם מוצאם מיוון ואילו אחד מהם הוא מסרביה.
למנזר זיקה עמוקה למנזר דיר חג'לה שליד יריחו, כיוון שאב המנזר של דיר חג'לה, נחשב גם כאב המנזר של סנט ג'ורג'.
אמת המים החדשה שעוברת בתחתית הערוץ ובצמוד למדרון ההר, בנויה ברובה על אמה עתיקה, שהובילה מים מעין קלט אל יריחו.
במעלה ההר הצמוד לנחל קלט, נחשפו שרידי אמת מים עתיקה, במפלס גבוה יותר שהובילה מים בתקופה החשמונאית ממעין פארה הגבוה, למבצר קיפרוס חשמונאי שליד יריחו.
קיים כביש גישה תלול למנזר, הנמצא בערוצו העמוק של ואדי קלט, אך ניתן ללכת על שביל ממקום החניה אל מרפסת נוף מדהימה המשקיפה על המנזר מצדו השני של הערוץ.
קישור למסלול טיול המכיל את האתר.