בריכת רם
בריכת רם הנמצאת בגובה של כ-950 מטר מעל פני הים וגודלה הוא כ-900X600 מטר ועומקה מטרים בודדים, היא תוצאה מתופעה וולקנית הנקראת קלדרה.
בעבר הרחוק היה במרחב בריכת רם, הר געש גדול שהתנשא לגובה של 1400 מטר והלבה שקלחה ממנו זרמה מערבה לתוך נחל סער וזאת למדים מתוך פענוח הרכב הבזלת שבנחל.
למרות הצפת ערוץ הנחל בבזלת, זרימת המים בנחל המשיכה לזרום בתוך הבזלת, התחתרה ויצרה את הקניון הבזלתי הנראה כיום.
במהלך השנים, הר הגעש שעמד על תילו במקום שבו קיימת בריכת רם כיום, התמוטט לתוך צינור הזרימה שלו ובכך נוצרה הקלדרה, כפי שהיא כיום.
יש שתי אפשרויות להיווצרות קלדרה:
אפשרות ראשונה ליצירת קלדרה נובעת מהתפוצצות שמתרחשת כאשר משתבש תהליך טבעי של קילוח לבה מצינור הזנה שבתוך הר הגעש.
בדרך כלל הלבה פורצת פעם אחר פעם מתוך צינור ההזנה, אך יש מצב שבה ההתפרצות של תא המגמה ממעמקי האדמה היא חלשה ואז חלק מהלבה לא מצליח לפרוץ החוצה ונשאר בתוך הצינור ומתמצק בתוכו כמו פקק.
והיה ומתרחשת עוד התפרצות, יש מצב שהלבה תדחוף את הפקק החוצה וההר ימשיך לפעול כרגיל, מצב אחר שאפשרי והוא שיפתח לוע הזנה נוסף בדופן ההר ובכך ההר יישאר על תילו.
ויש עוד אפשרות והיא שההר מתנפח מבפנים כתוצאה מעליית לבה מהולה בגזים, עד שנוצר פיצוץ נוראי שמפוצץ והורס את ראש ההר ומה שנשאר לאחר מכן זו קלדרה.
אפשרות שנייה ליצירת קלדרה נובעת מהתמוטטות שמתרחשת כאשר בבטן ההר נוצר כיס מגמתי גדול עם צינור הזנה, המאפשר בשלב כלשהו ללבה להתפרץ החוצה ובכך ליצור כיס גדול וריק בבטן ההר.
במצב זה, דופן ההר שהוא דק יחסית, מתמוטט פנימה וגורם בכך ליצירת הקלדרה.
בגולן קיימות שתי תופעות של קלדרות, האחת בהר אביטל והשנייה היא בריכת רם שנוצרו לפני כמה מאות אלפי שנים.
בבריכת רם לא נמצאו מינרלים הנובעים מהתפוצצות ולכן המסקנה שהייתה כאן התמוטטות.
קלדרה יכולה להיות יבשה כמו זו שבהר אביטל ויכולה להיות רטובה כמו זו שבבריכת רם.
מקור המים בבריכת רם נובע מהכמות הגדולה של משקעים, כ-1500 מ"מ לשנה, שיורדת על החרמון שעשוי מסלע גיר שהינו סלע סדוק מאד המאפשר למי הגשמים היורדים עליו לחלחל במהירות לתוך אקוויפר תת קרקעי גדול וממנו רובם זורמים לדרום מערב ונובעים במעיינות הבניאס, החצבני והדן.
חלק מהמים באקוויפר התת קרקעי זורמים דרומה וממלאים את בריכת רם בהזנה תת קרקעית ומבריכת רם המים מחלחלים וממשיכים אף הם לזרום מערבה.
לפי גובהו של הר חרמון הוא היה צריך לקבל יותר גשם, אך רוב המשקעים יורדים בהרי מול הלבנון שהינם גבוהים יותר ורק מה שעובר אותם מזרחה, מגיע למרחב החרמון.
לפי יוסף בן מתתיהו, כבר בתקופתו של פיליפוס בנו של הורדוס, זיהו את נתיב זרימת המים מהחרמון לבניאס וזאת לאחר שהשליכו מוץ על פני המים והמוץ הופיע לאחר זמן קצר במעין הבניאס.
גם בתקופתנו נעשתה בדיקה למציאת נתיבי זרימת המים מהחרמון וזאת כאשר הוסיפו איזוטופים שצבעו את המים בבריכת מן שבחרמון ואכן תוך 5 ימים הופיעו המים הצבועים בנביעות הדן והבניאס וכשפיזרו איזוטופים גם בברכת רם, הם הופיעו במעיינות קטנים ליד עין קיניה וזעורה.
בריכת רם כיום לא פועלת באופן טבעי היות והיא מחוברת למשאבות וצנרת של חברת 'מקורות' ומהווה בריכת וויסות, כחלק מתכנית המאגרים:
שואבים מים ממעיינות נחל סער ומזרימים אותם לבריכת רם ומכאן מזרימים אותם להשקיה לאזורי חקלאות.
אל מנת לאגור כל טיפה היורדת על החרמון, בסוף הסתיו, חברת 'מקורות' מרוקנת עד גבול מסוים את הבריכה בציפייה שהיא תתמלא בגשמי החורף.
בצידה המערבי של ברכת רם נחשפו ממצאים ארכאולוגיים פרהיסטוריים המתוארכים לתקופת האשלו-יברודית (מ-400 עד 220 אלפי שנים לפני זמננו) תקופה בה מסתיימת ככל הנראה תולדותיו של הומו ארקטוס שהינו הטיפוס האנושי שחי במסגרת שבטית, ידע להשתמש באש ואף צד חיות גדולות כמו פילים וקרנפים.
הממצא הבולט שנחשף באתר הינו פסלון עשוי מאבן סקוריה אדומה באורך 3.5 ס"מ המוכנה בשם 'ונוס מברכת רם' הנחשב לממצא העתיק ביותר של דמות אנושית הקיים בתיעוד הארכאולוגי.
קישור למסלול טיול המכיל את האתר.