מרכז ג'ו אלון
האתר הנושא את שמו של ג'ו אלון, מציג את תרבותם, אורח חייהם ומורשתם של הבדואים החיים במרחבי הנגב וסיני, ובנוסף, באתר קיים אגף המציג תכנית אינטראקטיבית המשלבת בין המחשבים לבין חפצים ארכיאולוגיים מתקופת מרד בר כוכבא, וגם אגף המציג 5 דגמים של מערות בגודל טבעי ואת השימוש בהן למגורים, לקולומבריום, למסתור או לקבורה.
ג'ו אלון שנקרא במקור יוסף פלאצ'ק, נולד בבית-אלפא ב-1929 אך חזר עם הוריו החלוצים לאירופה עקב בעיות בריאות.
בפרוץ מלחמת העולם ה-2 בהיות ג'ו בן 10 הוא נשלח עם אחיו לאנגליה, שם אומץ על-ידי זוג נוצרים חשוכי ילדים עד לאחר סיום המלחמה, עת חזר לצ`כיה, שם נודע לו כי הוריו נספו בשואה.
ג'ו עלה לארץ ב-1949 התגייס לחיל האוויר, ושם התקדם בדרגות הפיקוד, עד להתמנותו ב-1964 למפקד בסיס חצרים.
בגמר תפקידו החיילי נשלח לארה"ב בתפקיד נספח צבאי, שבמהלכו נרצח ב-1973 ע"י מתנקש, שעד היום לא נמצא.
לקבוץ להב היה באותה תקופה מרכז שדה ללימוד ידיעת הארץ, וכששמעו חברי הקבוץ שהיו בקשר חברי הדוק עם ג'ו על הרצח, החליטו להנציח את שמו באתר.
במהלך פעילותו של האתר, אורנה גורן שהתמחתה בחברה הבדואית ואספה פריטים בדואיים רבים, וביניהם אוסף גדול שנאגר אחרי פינוי סיני, יזמה ובנתה את מוזיאון הבדואים כחלק מרכזי באתר.
במהלך הסיור במוזיאון, ניתן להשקיף על מאפייני הפזורה הבדואית בחי היומיום שלהם ובתרבותם המבוססת על מסורת רבת שנים:
מבנה החברה מושתת שמשפחה בדואית מוגדת עד 5 דורות, שבט מוגדר מאיחוד של כמה משפחות, ואילו מטה מכיל מספר שבטים ביחד.
בית מגוריו של הבדואי המסורתי, הינו אוהל העשוי משיער עזים שחורות, שאטום למים, כי עורו מכיל שומן, הגורם לאי ספיקת נוזלים.
האוהל מחולק ל-2 חלקים: החלק הצפוני מיועד לקבלת אורחים ואילו החלק הדרומי מיועד לטובת האישה, לילדים ולמטבח.
בתרבות הבדואית כל מי שהולך במדבר, רשאי להיכנס ולהתארח בו עד 3 ימים, אין באוהל דלת או פעמון ולכן אורח שנכנס, משתעל 3 פעמים המהווה סימן שבו הנשים מפנות את המקום והגבר מארח את האורחים.
לבוש הנשים כולל שמלות, רעלות וכסוי פנים שחור, כאשר הרווקות לובשות שמלה רקומה בכחול והנשואות לבושות שמלה רקומה בצבע אדום.
תהליך היכרות בין בני זוג מתחיל בדרך כלל סביב באר המים, שנמשך עת הגבר בא לבקש את ידה של הנערה מאביה, שעורך מצדו הסכם היכרות עם המחזר של בתו .
התהליך נמשך במשך כמה חודשים שבו הגבר בא להתארח אצל משפחת הכלה, עד שהאב שואל את בתו באם הגבר נראה לה מתאים, ובאם תשובתה חיובית, רק אז מחליטים להתחתן.
את טכס החתונה שעורך קאדי שהינו נציג בית הדין השרעי, שמייצג את המדינה ו-3 שייחים בתור עדים, מקיימים אצל הורי החתן, שבאחריותם להקים אוהל גדול על מנת להכיל קבלת אורחים למשך 7 ימים.
מקורות המים במדבר הם בארות מים שנחפרים עד לשכבת מי תהום, כאשר כל באר משרתת כמה שבטים עבור העדרים ועבור האנשים, ואילו בורות מים לאגירת מי גשמים הינם לשימוש משפחה או שבט.
במהלך השנים נבנו בנגב 7 עיירות קבע: רהט, חורה, לקייה, כסייפה, ערוער, תל-שבע ושגב-שלום.
הקידמה והמודרנה הגיעה גם לבדואים בפזורה, ובכך ניתן למצוא בתוך האוהלים את כל האביזרים החדשניים.
אותם בדואים שעברו לעיירות, כבר שכחו את צורת החיים באוהל, ורוצים רק את הקידמה ופחות מתעניינים במסורת, ונוצר מצב שכיום רק כ-10% מהבדואים עדיין חיים לפי המסורת הבדואית.
קישור למסלול טיול המכיל את האתר.
קישור לאתר מוזיאון תרבות הבדואים