

גן לאומי כורזים
כורזים הוקמה כיישוב יהודי בסוף המאה ה-1 לפנה"ס וממשיכה לתפקד גם במאה ה-1 וזאת אנו למדים מתוך אזכור האתר ב'ברית החדשה' עת ישוע עובר עם תלמידיו לאורך מרחב הכנרת ומזכיר את שם הישוב.
בתחילת המאה ה-2 היישוב חרב וחדל להתקיים מסיבה לא ברורה וזאת למדים מתוך ידיעה שהאזור נפגע באופן כללי במהלך מרד בר כוכבא שהתקיים בשנים 135-132
ביסוס להנחה חורבן הישוב במאה ה-2 מתקבל גם מתוך האונומסטיקון של אוסביוס בו מוזכר האתר כיישוב חרב.
אונומסטיקון של אוסביוס הינו ספר שבו מאמת אוסביוס אתרים המוזכרים הן בתנ"ך והן בברית החדשה, מול יישובים ומקומות בשטחי א"י, כפי שהיו במאה ה-4 מועד כתיבת הספר.
כורזים מוקמת מחדש במאה ה-4 כישוב יהודי וזאת למדים מחשיפת שרידי בית כנסת גדול ומפואר, יישוב שהתקיים עד שנת 749 עת נפגע ברעידת אדמה קשה המכונה בשם 'השביעית' שהורסת בנוסף לכורזים את בית שאן, סוסיתא, טבריה וישובים נוספים לאורך כל הבקע.
בין המאה ה-13 למאה ה-17 חוזרת התיישבות דלה לאתר היות והישוב ממוקם קרוב לדרכים הראשיות, אך במאה ה-17 המקום שוב ניטש ולמעט בדואים שמסתובבים במרחב עד למאה ה-20 לא מכירים פה פרשיות התיישבות נוספות.
במהלך השנים האתר הופך למאוד חשוב לנוצרים, שכן תושבי כורזים על פי הברית החדשה, היו בין היישובים היהודיים שלא קיבלו עליהם את הגדרתו של ישוע כמשיח ולכן ישו מקלל את המקום: "אוֹי לָךְ כּוֹרָזִין! אוֹי לָךְ בֵּית צַיְדָה! כִּי אִלּוּ נַעֲשׂוּ בְּצוֹר וּבְצִידוֹן הַפְּלָאוֹת שֶׁנַּעֲשׂוּ בְּתוֹכְכֶן, הֲרֵי מִכְּבָר הָיוּ חוֹזְרוֹת בִּתְשׁוּבָה בְּשַׂק וָאֵפֶר. בְּרַם אוֹמֵר אֲנִי לָכֶן, קַל יוֹתֵר יִהְיֶה בְּיוֹם הַדִּין לְצוֹר וּלְצִידוֹן מֵאֲשֶׁר לָכֶן..." מתי יא'.
לאור הציטוט הנ"ל אפשר להבין למה אוסביוס דואג להדגיש באונומסטיקון שהיישוב חרב ונטוש, שכן מבחינתם של הנוצרים, בתיאולוגיה הנוצרית של התקופה הביזנטית, חורבנו של היישוב והעובדה שלא היה קיים במאות ה-2-3 מצביעה על זה שקללתו של ישוע אכן התקיימה והתגשמה ולכן לא מפליא שמי שמגיע לביקור באתר הם דוקא תיירים נוצריים שבאים לראות את התגשמות קללתו של ישוע כפי שמוזכרת בברית החדשה.
קישור למסלול טיול מומלץ המכיל את האתר.