top of page
מתחם התחנה.jpg

מתחם התחנה

פתיחת מתחם התחנה היווה ב-1892 את שיא הקידמה בארץ ישראל וזאת באמצעות הרכבת שנועדה לנסוע על מסילת ברזל בקו יפו - ירושלים.

 

מסלול המסילה נקבע ע"י מהנדסים צרפתים וזאת בהתאמה למקורות המים הנובעים במרחב וזאת מתוך צורך למלא מאגרי מים בתחנות עבור פעילות תקינה של הקטר שפעילותו הושתתה על קיטור שמניע את גלגלי הרכבת

 

הקיטור נבע מתכולת מים שנאגרה במיכל גדול שהורכב על הקטר והורתח באמצעות בערה שתודלקה בפחם שהובא מאירופה.

 

היות והרכבת נזקקה לכמויות גדולות של מים ליצירת הקיטור, היה צורך לבנות כל כ-25 ק"מ לאורך נתיב המסילה, תחנות המסוגלות לספק מים לרכבת.

 

במהלך מלחמת העולם ה-1 נוצר מצב גיאופוליטי שלא היה ניתן היה לייבא פחם מאירופה ולכן החלו התורכים לכרות עצים ויערות בארץ על מנת שיתאפשר להמשיך את תנועת הרכבות, מהלך שגרם לכריתת רוב היערות בארץ.

 

נתיב המסילה הכיל את התחנות בלוד, בנחל קטלב, בבית שמש וממנה דרך נחל שורק ונחל רפאים, עד קצה המושבה הגרמנית בירושלים.

 

הרכבת, שנסיעתה במסלול יפו-ירושלים נמשך כ-6 שעות, הכילה מחלקה ראשונה במחיר 50 גרוש ומחלקה שניה במחיר 30 גרוש לנוסע.

 

משה מונטפיורי היה הראשון שפנה במחצית המאה ה-19 לשלטון העות'מאני בדרישה להקים רשת מסילות ברזל בא"י כתנאי הכרחי לפיתוח תעשייה מודרנית, אך מי שזכה לבסוף במכרז וזאת רק בשנות ה-80 של המאה ה-19 היה היזם יוסף נבון, אך כשלא עלה בידו לעמוד בעלויות הכספיות של הפרויקט, הועבר הזיכיון לידיה של חברה צרפתית.

 

התחנה הפסיקה לתפקד ב-1948 עת הצבא השתלט על המתחם והקים בחלקו המזרחי את מוזיאון בתי האוסף – מוזיאון לנשק וציוד צבאי.

 

האתר שפונה מרשות הצבא רק ב-2005 הועבר לרשות עיריית ת"א ועם חברת עזרה וביצרון הם שהחליטו להפוך את המקום למתחם תיירותי, תהליך שנמשך כ-6 שנים שבמהלכו שיקמו ושיפצו את הבתים למצב הנוכחי.

 

במתחם ממוקמים כיום בניין התחנה המקורי שזהה למבנה התחנה בירושלים, מלבד זאת שבאתר הבנייה נעשתה מאבני כורכר ובירושלים היא בנויה מאבן גיר, מחסני הסחורות בית המכס ומשרד מכירת כרטיסים.

 

במהלך השנים לאחר הקמת התחנה, ניבנו באתר גם בתים פרטיים, בחלקם ע"י תושביה הערביים של השכונה השכנה מנשייה, המאופיינים עם קשתות וחלונות עגולים ובניין בעל שתי קומות שהיה רכושה של משפחת ויילנד שהשתייכה לקבוצת הטמפלרים, שהקימה באתר מפעל ליצור לבנים ומרצפות.

 

בשנים הראשונות לאחר הקמת מיזם מתחם התחנה במתכונתו החדשה, הוא זכה  להצלחה תיירותית רבה, אך בהמשך חלה ירידה גדולה בהצלחת המתחם ועסקים רבים נסגרו עקב מיעוט בתיירים וכתוצאה מכך ב-2020 חזר המתחם לרשות עיריית תל אביב וביוזמתה אושרה ב-2021 תוכנית בנייה חדשה למתחם וסביבתו, הכוללת בנייה של כ-640 יחידות דיור וכ-670 חדרי מלון ושטחים מסחריים.

קישור למסלול טיול המכיל את האתר.

קישור לאתר תל אביב-יפו  

bottom of page