top of page

רמלה

רמלה הוקמה כעיר בירה בג'נד פלסטין ב-711 בתקופת שושלת בית אומאיה (750-661) ביוזמתו של מושל ג'ונד פלשתין סלימאן בן עבד אלמלכ, בתקופת שלטנו של אחיו, הסולטן אל ואליד, המכונה גם 'הבנאי' וזאת עקב פעילותו הגדולה בבניית אתרים ברחבי א"י.

 

רמלה שהחליפה את לוד כעיר ראשית, תוכננה ונבנתה כעיר רבועה עם רחוב ראשי רחב וישר מצפון לדרום עם שווקים משני צדדיו ועוד רחוב צולב ממערב למזרח, בדיוק כמו עיר רומאית-ביזנטית ומכאן המסקנה שהאדריכלים והבנאים היו ביזנטיים, כי בשלב זה המוסלמים עדין לא ידעו לתכנן ולבנות עיר.

מוקאדסי - גיאוגרף מוסלמי שחי במאה ה-10 והתגורר בירושלים, כתב בכתביו ששטחה של העיר היה כ-2,200 דונם והייתה מוקפת בחומות בצורות, כונתה במקורות שונים בשם 'מדינה ע'דימה' - עיר עצומה.   

בחפירות שנערכו במרחבי העיר, נחשפו ממצאים דלים מאד מהעיר המקורית, אך בשונה מהכתוב, הם מתאימים לעיר יותר גדולה, כך שהדעה הרווחת במחקר, שהעיר השתרעה על פני כ-5,000 דונם.

 

מסגד העיר כפי הנראה תוכנן והוקם בסמיכות לצומת המרכזית של קרדו ודקומנו, כלומר במרכז העיר, מיקום שאינו מתאים למיקום מרכז העיר העתיקה כפי שמכירים כיום.

מוקאדסי ציין בכתביו שהמסגד של רמלה, שנהרס ב-1068 בעקבות רעש אדמה, היה היפה ביותר בכל עולם האסלאם וכונה בשם 'המסגד הלבן'.

 

ראוי לציין שלא היה הבדל משמעותי מבחינת הגדרת צומת דרכים מרכזית בין לוד לרמלה כי  עם בניית העיר רמלה, הזיזו גאוגרפית במקצת את הצומת.

יתרונה של לוד התבטא בהיותה ממוקמת על מרחב חקלאי עשיר שגידלו בתחומו כ-41 גידולים חקלאיים שונים.

בנושא המים ללוד היה יתרון משמעותי היות ומרחבה הינו נמוך ממרחב רמלה בכ-40 מטרים, כלומר גובה מי התהום קרוב יותר לקרקע, נתון שבא לידי ביטוי שבלוד חפרו כ-15 מטר והגיעו למים בעוד שברחבי ברמלה היה קשה לחפור בארות עמוקים כל כך.

בשיא פריחתה מנתה האוכלוסייה בלוד כ-50,000 תושבים, שבה היו ממוקמים תעשיות שונות שצרכו הרבה מים. 

סולימן, שבנה כאמור את רמלה, הבין את בעיית המים ועל כן בנה אמת מים שהובילה מים מהמעיין בתל גזר עד לרמלה וממנה הם התפצלו בצינורות לכמה מאגרים בגדלים שונים שהיו פרוסים על פני העיר.

אמת המים ממעיינות גזר לרמלה בעת ההיא, הייתה השנייה בספיקתה בארץ ישראל, אחרי האמה התחתונה שבקיסריה.

  

כאמור, ב-1068 אירע רעש אדמה בעוצמה חזקה מאד שבעקבותיו העיר רמלה נמחקת מעל פני האדמה וכתוצאה מכך כ-15,000 תושבי רמלה נהרגו ומי שנותר בחיים עזב את העיר.

יהודי, שהיה עד ראיה לרעש כתב לידידו בקהיר: 'רבים מתו תחת המפולות כי לא היה להם מנוס הנה והנה... והיה הדבר הזה... טרם בוא השמש, פתע פתאום, כן ברמלה, בכל ארץ פלשתים (גֻ'נד פלסטין)... במבצר חיפה... ובכל ערי הנגב וההר עד ירושלים וכל עריה, עד שכם וכל כפריה ועד טבריה וכל כפריה והר הגליל וכל ארץ הצבי'.

 

הטורקמנים (שבטי נוודים שהתאסלמו) בהנהגתו של האמיר אתסז בן אוק, שהגיעו ב-1072 כ-4 שנים לאחר הרס העיר, החליטו שבמקום לשקם את הריסות העיר שחרבה, מוטב לבנות את העיר החדשה בשטח פנוי שנמצא בסמוך לעיר שחרבה, עיר חדשה לחלוטין למרות ששטחה מצומצם יותר ונבנתה כנראה באמצעות האבנים המקוריות של העיר ההרוסה.

 

רמלה הייתה העיר הראשונה שהצלבנים ב-1099 כבשו במסעם לא"י וזאת מתוך החלטה לצעוד ישר לירושלים ולאחר מכן לכבוש את היישובים המוסלמים שבדרך.

הצלבנים שבאו מהצפון, דילגו במהלך התקדמותם על צור, עכו, חיפה, קיסריה, התרחקו מקו החוף בגלל הביצות, עברו דרך מעבר אפק וכבשו ללא קרב את רמלה, היות והמשמר המוסלמי שהיה מוצב בעיר ברח ובעקבותיו כל תושבי העיר.

לאחר שהעיר נכבשה ללא קרב, נחו בה הצלבנים 4 ימים ומכאן יצאו לכיוון ירושלים אחרי שהשאירו מאחוריהם משמר קטן.

במהלך המאה ה-12 התרחשו ברמלה מספר עימותים, עת המוסלמים השתלטו עליה לזמן קצר ובפעולת נגד, חזרה לידי צלבנים לאחר תקופה קצרה.

 

העיר רמלה מונה כיום כ-70,000 תושבים, מהם כ-50,000 יהודים, כ-13,000 מוסלמים כ-4,000 נוצרים שמתחלקים ל-4 עדות שונות: כ-2,500 יוונים אורתודוכסים, כ-1,000 קתולים, כ-100 אנגליקנים וכמה מאות ארמנים.

המוסלמים בעיר מתחלקים לוותיקי רמלה ולכאלה שהגיעו ב-48 מישובים ערביים כממג'דל מאזור אשקלון ומכפרים ליד גדרה.

 

ולסיום, איך הוגים נכון את השם רמלה? RAMLA בערבית ספרותית, או RAMLE  בערבית מדוברת.....

 

רמלה.jpg
bottom of page