top of page
כנסיית פטר�וס.jpg

כנסיית סנט פטרוס

כנסיית סנט פטרוס הקתולית שנבנתה ב-1888 משויכת לזרם הפרנציסקני בנצרות ומנציחה את שמו של פטרוס שהיה אחד מ-12 השליחים של ישו ומוגדר ע"פ המסורת הנוצרית כאפיפיור הראשון.

 

הפרנציסקנים שהגיעו לא"י במאה ה-17 רצו להביע בעת בנייתם את הכנסייה אמירה לכיוונה של רומא ויש סיבה שהיא עושה את זה.

אמירה ראשונה הינה שפטרוס הקבור ברומא, מונצח בכנסייה הממוקמת ברומא הנושאת גם היא בשם סנט פטרוס והיא פונה מזרחה ואילו הכנסייה שבאתר, פונה באופן חריג מערבה בניגוד לרוב הכנסיות הפונות למזרח, נתון הרומז על מאין דיאלוג עם הכנסייה ברומא.

האמירה השנייה באה לידי ביטוי מהיות פטרוס שגר ביפו, הראשון שהבין שאפשר להפיץ את הנצרות גם לנכרים ואכן מיפו הנצרות החלה לפנות מערבה, לכיוון אירופה, כי עד אז הנצרות הייתה רק מיועדת רק ליהודים.  

 

כנסיית סנט פטרוס בנויה בסגנון הבארוק, שהינו סגנון באדריכלות ששלט באירופה במאות ה-17 וה-18 בבניית מבני ציבור, ארמונות וכנסיות.  

 

גבוה מעל הכנסייה ממוקם מגדל פעמונים, שרק מסוף המאה ה-19 העות'מאניים התירו את שימושו בארץ, שתפקידו בעבר היה  להכריז את השעה הנתונה וזאת לפני המצאת השעון.

שעון הכנסייה היה מתחשב במועדי הזריחה והשקיעה ומחלק את היום ל-7 תפילות יומיות הנקראות  בשם שעות.

בעוד שהנצרות מחיבת את נזריה ל-7 תפילות יומיות, אדם דתי אסלאמי מחויב ל-5 תפילות יומיות ואילו יהודי דתי מחויב ל-3 תפילות יומיות.

 

חזית הכנסייה מעוטרת בשלל תבליטים כדוגמת הפילסטרים (עמודים מדומים) מכל צד החזית ובאמצע שני עמודים נוספים המדמים כביכול את יכין ובועז שניצבו בחזית בית המקדש ומעליהם עוד שני עמודים הנושאים כותרות יוניות, המייצגת את האדריכלות היוונית  הקלסית.  

 

הצלב הממוקם ברום החזית המקובע על אבן שהובאה מהבניאס, מנציח את המפגש בקיסריה פיליפי (בניאס) שם ישוע שואל את תלמידיו 'מי אני' והיחידי שקופץ ויודע את התשובה הוא פטרוס שאומר 'אתה המשיח בן אלוהים חיים' וכתשובה עונה לו ישוע 'לא בן אדם דיבר ממך אלא אלוהים ואתה תהיה הפטרה אשר עליו אבנה את כנסייתי'.  

 

מעל דלת הכניסה מוטבע לוח המציג את סמל משמורת ארץ הקודש המאופיין בצלב גדול וארבעה צלבים קטנים, סמל המסדר הפרנציסקני המאופיין בזרועו העירומה של ישוע וזרועו המלובשת של פרנציסקוס, יונה המסמלת את רוח הקודש וכתר מלכות המסמל את האל האב, המהווים יחד את הקומפוזיציה קוסטודיה דה טרה סנטה - משמר ארץ הקודש.

 

דלת הכניסה הינה ענקית וזאת במטרה למסור מסרים לבאים בשערי הכנסייה שהינם נכנסים לכנסייה המאופיינת בהוד ובהדר כיאה למקדש אלוהים. 

 

עוד מוצג להעברת מסרים הינם הוויטראז'ים, הבניות בדרך כלל בכנסיות הקתוליים המאפשרים הכנסה של אור לכנסייה, שהופך את האור למשהו מאוד מיסטי, שכן האור זה תודעה, מחשבה, אבל בכנסייה לאור יש גם משמעות של אלוהות.

קישור למסלול טיול המכיל את האתר.

קישור לאתר החברה לפיתוח יפו העתיקה 

bottom of page