top of page
מגילת האש..jpg

אנדרטת מגילת האש

 

אנדרטת מגילת האש, מעשה ידיו של הפסל נתן רפפורט, מורכבת משני קטעים, האחד הוא השואה והשני הוא התקומה, שלדעת האומן, שני הדברים קשורים ישירות זה בזה. 

במבט מלמעלה, הגוויל מוצג בצורת הספרה 8 המבטא את הסימן אינסוף () כסמל לנצחיות עם ישראל.  

 

האנדרטה מתארת תהליך כרונולוגי היסטורי, מתקופת השואה ועד להקמת המדינה, וכלול בה אירועים וציטוטים, כאשר מקצת תכני גוויל השואה נמצאים בחלק התחתון של האנדרטה ואילו תכני הגבורה והתקומה תופסים את מרבית חלקי האנדרטה.   

 

בחלק התחתון של גוויל השואה, מוצגים החיילים הגרמנים ללא תווי פנים, בלי צלם אנוש. מעליהם תיאור הגבורה שבא לידי ביטוי בדמויות עם ברק בעיניים, עם סכין, אבן, רימון בקבוק מולוטוב, על רקע שערי הגטו ומעליהם אש בוערת בליל הבדולח ובגטו ומעליהם תיאור מחנות ריכוז ומחנות עבודה, בהם אנשים מיואשים הצמודים לגדרות החשמל.

 

בתכני גוויל התקומה מוצגים ספינות בים, העפלה בלתי לגאלית, עולים בסירות עם לוחמי הפלמ"ח הצברים, שנושאים אותם על כפיים אל החוף עם כובע טמבל, כובעי גרב וסטן ביד, בהמשך כלים חקלאיים, מגדל מים, מושבים וקיבוצים, הצנחנים בכותל, המנורה של שער טיטוס החוזרת לירושלים ונישאת על ידי חיילים ואזרחים, מלח עם חצוצרות כמו בשער טיטוס. דגל מונף, ודמות דוד המלך, סמל למלכות ישראל המתחדשת.

 

בצד הפנימי של הגוויל מוטבע ציטוט מנבואת יחזקאל "ְהִצַּלְתִּי אֶתְהֶם, מִכָּל-הַמְּקוֹמֹת אֲשֶׁר נָפֹצוּ שָׁם, בְּיוֹם עָנָן, וַעֲרָפֶל. וְהוֹצֵאתִים מִן-הָעַמִּים, וְקִבַּצְתִּים מִן-הָאֲרָצוֹת, וַהֲבִיאוֹתִים, אֶל-אַדְמָתָם; וּרְעִיתִים, אֶל-הָרֵי יִשְׂרָאֵל, בָּאֲפִיקִים, וּבְכֹל מוֹשְׁבֵי הָאָרֶץ. בְּמִרְעֶה-טּוֹב אֶרְעֶה אֹתָם, וּבְהָרֵי מְרוֹם-יִשְׂרָאֵל יִהְיֶה נְוֵהֶם; שָׁם תִּרְבַּצְנָה בְּנָוֶה טּוֹב, וּמִרְעֶה שָׁמֵן תִּרְעֶינָה אֶל-הָרֵי יִשְׂרָאֵל

 

נתן רפפורט, שכל משפחתו נספתה בשואה, גדל בפולין, בבית דתי ובעקבות אחת יצירותיו קיבל מלגת לימודים ללמוד בצרפת שבסיומם חזר לפולין ועסק בפיסול.  

בפרוץ המלחמה, ב-1939 ברח נתן מפולין לבריה"מ ובסופה חזר לפולין עם קבוצת אומנים, והמשיך לעסוק בפיסול.   

לימים הקים נתן בוורשה את האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה שהעתקה המעט שונה מוצג ביד ושם.   

ההבדל בין האנדרטאות מתבטא בכך שהאנדרטה בוורשה בנויה משתי תמונות צמודות גב לגב, ובירושלים היא פרושה על קיר אחד, כמו כן בירושלים דמויות העירום מעודנות יותר מאשר בוורשה.

 

רפפורט עלה לארץ ב-1949, אך לאחר כעשר שנים ירד לארה"ב וחי בה עד יום מותו ב-1987 שלאחר מכן נקבר בארץ. 

 

האנדרטה העשויה מברונזה, הוכנה בתהליך השעווה האבודה: בהתחלה מפסלים את הדמויות בגוש שעווה, לאחר מכן יוצקים גבס על כל הפסל, ומקבלים את הגבס כנגטיב.

בשלב הבא יוצקים ברונזה מותכת לתוך התבנית של הגבס עם השעוה, המתיכה את השעוה ותופסת את כל החללים בגבס, כולל הנימים הקטנים ביותר.

 

הפסל הבנוי משני חלקים, שוקל כ-12 טון, הובא והורכב באתר ב-1972.

 

קישור למסלול טיול המכיל את האתר.

קישור לאתר החברה להגנת הטבע

קישור לאתר תיירות מטה יהודה

bottom of page